Hoe wordt de premie voor je brandverzekering berekend?

Een brandverzekering of woningverzekering is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden. Hoe wordt de premie van je brandverzekering berekend? Welke criteria spelen een rol? Ontdek het in deze blog!

Brandverzekering

Wat verzeker je precies?

Waarvoor wil je een brandverzekering afsluiten?

  • Een woning of appartement?
  • Is het je hoofdverblijf, een tweede verblijf of een pand dat je verhuurt?
  • Wil je ook je inboedel verzekeren?
  • Neem je enkel de basiswaarborgen? Of kies je ook voor optionele dekkingen?
  • Zijn er specifieke kenmerken die de premie beïnvloeden? Een rieten dak bijvoorbeeld wordt als een groter risico beschouwd en zal tot een hogere premie leiden.

Verzeker de juiste waarde van het gebouw en de inboedel

De premie van je brandverzekering wordt berekend op basis van de waarde van je woning en eventueel ook van je inboedel (meubels, toestellen, …). Hoe hoger de verzekerde bedragen, des te hoger de premie.

Verzekeraars gebruiken vaak een waardebepalingsrooster om die waarde te bepalen. Als je dit correct invult, dan zit je safe: je bent dan nooit onderverzekerd. Want onderverzekering is een reëel risico. Je zou bijvoorbeeld kunnen redeneren als volgt: als ik een lagere waarde verzeker, betaal ik minder premie. Want de kans dat mijn woning helemaal afbrandt is een stuk kleiner dan dat er een beperkte schade is. Maar die redenering is fout. Als je bijvoorbeeld maar 80% van de werkelijke waarde zou verzekeren, dan krijg je bij een schadegeval ook maar 80% van de schadevergoeding uitbetaald … Maakt de verzekeraar geen gebruik van een evaluatierooster, dan zullen wij samen met jou de correcte waarde van je woning berekenen, zodat je op beide oren kunt slapen.

Ligging van de woning

Ook de regio waar je woning gelegen is, speelt een rol. In sommige regio’s is het risico op overstroming bijvoorbeeld groter. Dat verhoogt de kans op schade, en dus ook de premie. Daarnaast houden verzekeraars onder andere ook rekening met het aantal inbraken in jouw buurt, zodat bepaalde regio’s duurder zijn dan andere voor een brandverzekering.

Bouwmaterialen en afwerking

Gebruikte materialen en de afwerkingsgraad hebben een impact op de waarde van je woning, en dus ook op de premie. Daarnaast kan het gebruik van bijvoorbeeld brandbaardere materialen de premie verhogen.

Preventie

Heb je geïnvesteerd in preventiemaatregelen, zoals een alarmsysteem of branddetectie, dan kan dat je een premiekorting opleveren bij bepaalde verzekeraars. Ze verlagen immers het risico. Omgekeerd is het ook mogelijk dat de verzekeraar van jou eist dat je bepaalde preventiemaatregelen neemt, bijvoorbeeld omdat er dure voorwerpen in je huis te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan schilderijen of juwelen. Bespreek dit steeds vooraf met ons. Wij gaan voor jou op zoek naar de beste oplossing.

Waarborgkeuze en franchise

De premie hangt natuurlijk ook af van de waarborgen die je kiest. Wil je enkel de basiswaarborgen (zoals brand, storm en waterschade)? Of kies je voor extra waarborgen, zoals een diefstaldekking of een waarborg Rechtsbijstand?

Daarnaast speelt de franchise (het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade) een rol. Hoe hoger de franchise in je brandverzekering, hoe lager je premie – en omgekeerd.

Ben je benieuwd wat een brandverzekering jou zou kosten? Neem gerust contact met ons op en wij geven antwoord op jouw vragen. Bij Akses & Smismans gaan we steeds op zoek naar een verzekering die écht bij je past, zonder overbodige kosten, maar met voldoende bescherming.