Doe jij als zelfstandige aan pensioensparen?

Met je wettelijk pensioen kom je er niet als zelfstandige. Hiermee vertellen we jou niks nieuws. Gelukkig kan je een aantal zaken doen om dit wettelijk pensioen aan te vullen. We lijsten de mogelijkheden op.

Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ)

Via deze weg geniet je niet alleen van een gewaarborgde intrestvoet, die jaarlijks eventueel wordt aangevuld met een winstdeelname door de verzekeraar. Daaraan gekoppeld zijn er een aantal fiscale voordelen die het rendement van deze pensioenoplossing opkrikken: de stortingen in je VAPZ zijn als beroepskost aftrekbaar, je betaalt geen premietaks en je bespaart bovendien op je sociale bijdragen.

De Individuele Pensioentoezegging (IPT)

Als je een zelfstandige bedrijfsleider bent in een vennootschap, kan je ook via een IPT sparen voor je pensioen. Je vennootschap betaalt dan de premies die fiscaal aftrekbaar zijn als beroepskost.

De Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ)

Net zoals zelfstandigen met een vennootschap kan je als ‘zelfstandige natuurlijk persoon’ kiezen voor een formule waarin je fiscaal voordelig kunt sparen voor een nog hoger pensioen, via de gloednieuwe Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ).

De POZ laat namelijk toe om ook te investeren in een levensverzekering verbonden met beleggingsfondsen (tak 23). Je betaalt de stortingen uiteraard zelf en geniet een belastingvermindering van 30%.

Andere opties

Als particulier kan je ook nog steeds kiezen voor pensioensparen of langetermijnsparen.