Een kwalitatieve cyberverzekering is ook voor kleine bedrijven een must

Onlangs zette ons land de NIS2-richtlijn over cyberveiligheid om in Belgische regelgeving. Die legt bedrijven in achttien sectoren strenge regels op inzake cybersecurity. Mogelijk valt jouw bedrijf niet onder de nieuwe richtlijn … maar dan nog is aandacht voor IT-veiligheid een cyberverzekering een absolute must. Ook KMO’s zijn voor cybercriminelen immers interessante doelwitten.

Cyberverzekering

Valt je bedrijf onder NIS2?

Bedrijven in sectoren zoals chemie, farma, energie, financiën en drink- en afvalwater vallen onder de NIS2-richtlijn, als ze minstens 50 werknemers tellen of een jaaromzet hoger dan tien miljoen euro boeken. In totaal identificeerde Europa achttien ‘kritieke’ sectoren voor de economie en veiligheid. Zo zouden om en bij 2.000 bedrijven in ons land onder de nieuwe regelgeving vallen, zo schat het VBO (Bron: Tijd.be).

De richtlijn legt de betrokken ondernemingen heel wat verplichtingen op inzake het bewustzijn van cyberrisico’s, het risicobeheer, bedrijfscontinuïteit en rapportering.

Als je bedrijf onder de richtlijn valt, is het zaak om zo snel mogelijk werk te maken van alle verplichtingen. Doe je dit niet, dan loop je het risico om tegen de lamp te lopen. Dat kan je niet alleen een stevige boete opleveren, maar ook bestaat de kans dat bestuurders van het bedrijf persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

“De financiële schade van een cyberaanval loopt al snel op tot enkele tienduizenden euro’s. Een cyberverzekering zorgt ervoor dat je bedrijf zo snel mogelijk weer up and running is, dankzij de hulp van specialisten.”

Ook belangrijk als je bedrijf niet onder de richtlijn valt

Is NIS2 niet van toepassing op jouw bedrijf? Dan betekent dit hoegenaamd niet dat je op je lauweren mag rusten. Aandacht voor cyberrisico’s is essentieel voor elk bedrijf, ongeacht de taille en de sector waarin het actief is. Elke onderneming is immers een potentieel doelwit voor cybercriminelen.

Neem daarom voldoende beveiligingsmaatregelen, zoals een firewall en dagelijkse back-ups. Sluit ook een cyberverzekering af. Zo’n polis beschermt je bedrijf tegen de belangrijkste gevolgen van cybercriminaliteit. De financiële schade van een cyberaanval alleen al loopt al snel op tot enkele tienduizenden euro’s. Bovendien zorgt een cyberverzekering ervoor dat je bedrijf zo snel mogelijk weer up and running is, dankzij de hulp van specialisten.

“Een cyberverzekering is onmisbaar voor elk bedrijf, ook voor kmo’s.”

Wat dekt een cyberverzekering?

Een cyberverzekering vergoedt onder andere kosten

  • voor het elimineren van schadelijke software
  • om je bedrijf operationeel te houden
  • het herstellen van programma’s en wedersamenstellen van databases
  • wegens schade die je klanten ervaren door de cyberaanval
  • het opzoeken van de oorzaak van de cyberaanval

Ook gederfde winst en vaste kosten kunnen in de polis verzekerd worden. Kortom, een cyberverzekering is onmisbaar voor elk bedrijf!

Ik wil een offerte voor een cyberverzekering