“Klanten kunnen rekenen op onafhankelijk beleggingsadvies”

Waarin en hoe investeer je vandaag best je spaargeld als je op zoek bent naar een aantrekkelijk rendement? Geniet een beleggingsverzekering de voorkeur op een bancair beleggingsfonds? Het zijn twee vragen die klanten regelmatig afvuren op Ronny Mathieu en Diandra Degelaen, Investment Insurance Advisors bij Akses & Smismans. We stellen hen graag aan jullie voor.

Enkele maanden nadat Ronny Mathieu afstudeerde als handelsingenieur, ging hij aan de slag bij verzekeringsmakelaar Akses. Vandaag, 22 jaar later, is Ronny één van de pijlers binnen ons team Sparen & Beleggen. Begin december vorig jaar vervoegde ook Diandra het team. Zij had er bijna vijftien jaar opzitten bij een grootbank, waar ze ook verantwoordelijk was voor beleggingen. Samen begeleiden ze onze klanten op het vlak van spaar- en beleggingsoplossingen.

Wat mogen klanten die op zoek zijn naar rendement voor hun spaargeld van jullie verwachten?

Ronny: In de eerste plaats onafhankelijk advies. Als verzekeringsmakelaar werken we met verschillende verzekeraars samen en kunnen we voor onze klanten echt op zoek gaan naar de oplossing op de markt die het best aansluit bij hun verwachtingen en behoeften.

Diandra: Om dat persoonlijk advies te kunnen bieden, hebben we van onze klanten heel wat info nodig. Zo polsen we bij hen naar hun vermogenssituatie, hun plannen voor de komende jaren, hun kennis van financiële producten, … Op basis van de antwoorden van de klant stellen we een beleggingsprofiel op. Daar houden we uiteraard rekening mee bij het uitwerken van een concreet voorstel voor de klanten.

Ronny: We vinden het ook belangrijk dat onze klanten zeer goed weten op welk type spaar- of beleggingsoplossing ze intekenen. Als klant heb je het recht op grondige en gedetailleerde informatie over de precieze modaliteiten van je investering: hoeveel beleg je, welke risico’s zijn eraan verbonden, met welke beleggingshorizon moet je rekening houden, hoeveel bedragen de kosten die verbonden zijn aan het product, …

Win-win-win

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de spaar- en beleggingsproducten die Akses Smismans aanbiedt en die van een grootbank?

Diandra: Bij een grootbank zal de beleggingsadviseur jou als klant veelal fondsen voorstellen van de bank zelf. Het spreekt voor zich dat de bank bepaalde commerciële doelen vooropgesteld heeft en dat daarmee rekening gehouden wordt bij de selectie van de fondsen voor klanten. Van onpartijdig advies is daar dan ook geen sprake. Bij ons is dat wel het geval. We hebben een partnership met verschillende verzekeraars, zodat onze klanten toegang krijgen tot een erg uitgebreid gamma aan beleggingsfondsen van heel wat gerenommeerde fondsenhuizen. Dat zijn stuk voor stuk specialisten in hun vak, die er alles aan zullen doen om het rendement van het fonds te maximaliseren.

Ronny: Daarnaast mikken wij vooral op een langetermijnrelatie met onze klanten. We gaan op zoek naar een win-win-win-situatie. De klant moet tevreden zijn met zijn investering, en uiteraard moet het ook voor ons en voor de verzekeraar rendabel zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we onze klanten echt advies op maat kunnen geven.

Diandra: Wij trachten de instapkosten voor onze klanten zo laag mogelijk te houden. Uiteraard heeft dit een impact op je rendement. Klanten kunnen ook intekenen op taksacties van verzekeraars of op institutionele fondsen, waardoor hun kosten nog lager liggen.

Dagelijkse updates

Krijgen klanten regelmatig updates over hun beleggingsportefeuille?

Ronny: Jazeker. Klanten die bij ons een beleggingsverzekering nemen, kunnen via het platform Moneyflow dagelijks de actuele waarde van hun verzekering raadplegen. Uiteraard volgen wij dit mee op en overleggen we met onze klanten wanneer er eventuele bijsturingen wenselijk zouden zijn.

Tips voor beleggers

Hebben jullie tot slot nog enkele gouden tips voor wie vandaag wil beleggen?

Ronny: Gespreid instappen in plaats van eenmalig een hele grote som investeren kan opportuun zijn in deze volatiele markten. Op die manier schakel je het risico uit dat je op een slecht moment zou investeren. Voorts waarschuwen we onze klanten er steeds voor dat hun emoties geen impact mogen hebben op hun beleggingskeuzes. Gebeurt dat toch, dan regeert de waan van de dag en zal dat ten koste gaan van je rendement. Beleggen is en blijft een langetermijnverhaal, waarin betere en mindere periodes elkaar zullen afwisselen. En als het even wat slechter gaat op de beurs, is het mogelijk een ideaal moment om extra te investeren. Zo verhoog je het winstpotentieel.

Bedankt voor dit gesprek!

Meer weten over onze beleggingen?

Wil je graag meer weten over onze beleggingsoplossingen? Contacteer ons dan meteen, dan plannen we binnenkort een afspraak met je in.