Waarom is het interessant om regelmatig kleine bedragen te beleggen?

Ben je van plan om te beleggen? Dan is een tak 23-verzekering, waarbij je rendement afhangt van één of meerdere onderliggende fondsen, zeker het overwegen waard. Maar wist je ook dat het vooral interessant is om regelmatig kleinere bedragen te storten? Ontdek hier waarom.

Kleine bedragen beleggen

Bij beleggingen denken mensen al snel aan een eenmalige storting van een grote som, waardoor beleggen enkel voor de happy few weggelegd zou zijn. Onterecht, want heel wat Belgen storten op geregelde tijdstippen kleinere bedragen in een beleggingsverzekering. Je kan dus perfect starten met beleggen voor een bedrag van bijvoorbeeld 100 euro per maand. Waarom is het zinvol om je stortingen te spreiden?

1. Je schakelt het risico van een slechte timing uit

Stel, je wil 50.000 euro beleggen. Als je dat bedrag in één keer in een fonds investeert, maar later blijkt dat verschillende aandelen in dat fonds toen op hun maximumwaarde stonden, dan heb je brute pech. Je hebt dan immers geïnvesteerd tegen een erg hoge koers en dan is je rendementspotentieel beperkt. Omgekeerd kan je natuurlijk ook geluk hebben met een eenmalige inleg: als je inkoopt tegen een lage koers, dan heb je een groot winstpotentieel. Het probleem is evenwel dat niemand een glazen bol heeft. Het is dus erg lastig om te voorspellen welke richting individuele aandelenkoersen zullen uitgaan.

Als je daarentegen belegt via regelmatige, kleinere stortingen, hoef je geen schrik te hebben dat je timing fout zit. We geven een voorbeeld: je belegt elke maand 150 euro in een tak 23-verzekering. Is de waarde van de eenheden na een maand gestegen, dan heb je al wat winst. Is de waarde echter gedaald? Geen probleem, dan krijg je immers meer eenheden voor je 150 euro en koop je dus goedkoper in. Over de volledige duurtijd van je belegging bekeken, zal je op die manier steeds tegen een gemiddelde prijs aankopen.

2. Je belegt tegen je eigen tempo

Door regelmatig kleinere stortingen te doen, beslis je zelf tegen welk tempo je belegt. Je hoeft niet elke maand te storten, je kan ook even een pauze inlassen als je financieel iets minder ruimte hebt. Jij zit aan het stuur.

3. Je geniet van het kapitalisatie-effect

Vele kleintjes maken één groot. Gedurende lang tijd regelmatig beleggen, levert je op het einde van de rit een mooie som op. Bovendien speelt het kapitalisatie-effect, waarbij ook de opbrengst zelf opbrengst genereert. Hoe langer je volhoudt, des te mooier het resultaat.

4. Je vermijdt een emotionele rollercoaster

Beleg je in aandelen, dan hoop je op een mooi rendement. Maar absolute zekerheden bestaan er niet in beleggingsland. Als koersen plots dalen, raken nogal wat beleggers in paniek en verkopen ze. Niet goed, natuurlijk, want zo neem je je verlies en heb je geen kans meer om dit goed te maken. Wanneer koersen snel stijgen, ontstaat er euforie, en laten mensen zich verleiden om bij te kopen tegen een hoge koers. Ook niet ideaal. Door tegen een vast ritme kleinere bedragen te storten, kan je je emoties veel makkelijker onder controle houden.

Wil je graag meer weten? Contacteer ons en wij werken voor jou een voorstel uit dat naadloos bij je past.