Wat moet je weten over de e-step?

Je kan er niet meer naast kijken: steeds meer mensen rijden met een e-step. Maar wat mag er nu eigenlijk en wat niet?

De e-steps zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Steeds meer mensen gebruiken het niet alleen in hun vrije tijd, maar ook om naar het werk te gaan. Maar wat mag er nu en wat is er verboden? En heb ik een verzekering nodig?

  1. Rijden met een e-step mag vanaf 16 jaar (sinds 1 juli 2022).
  2. Rijd jouw e-step sneller dan 25km/u, dan is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid verplicht.
  3. Je mag niet op het trottoir rijden, zelfs niet stapvoets. In tunnels of auto(snel)wegen is het ook verboden. Bestuurders moeten de regels van fietsers volgen.
  4. Veiligheid: een helm en fluohesjes zijn niet verplicht, maar worden wel sterk aanbevolen. Lichten vooraan en achteraan, reflectoren en een geluidstoestel moeten wel.
  5. Steppen doe je alleen: je mag niemand vervoeren.
  6. Afhankelijk van het ongeval kan je beroep doen op een specifieke verzekering:
  7. Een ongeval waarbij geen derde betrokken is: tussenkomst ziekenfonds, hospitalisatieverzekering en/of persoonlijke ongevallenverzekering
  8. Een ongeval van of naar het werk: arbeidsongevallenverzekering
  9. Schade aan anderen door een fout van de stepgebruiker: familiale verzekering, BA motorrijtuigen (indien step meer dan 25 km/u) of BA van onderneming (deelstep of step van onderneming)

Wij raden je aan op een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privéleven aan te sluiten (wat we in de volksmond de familiale verzekering noemen), zodat schade aan anderen gedekt is.