Met de wintermaanden voor de deur zijn er ook meer inbrekers op pad. Vaak worden ze aangetrokken door woningen die kwetsbaar lijken. Met een aantal slimme maatregelen maak je je huis aanzienlijk veiliger. Ontdek onze acht tips om je huis te beschermen tegen inbrekers.
Kies voor veiligheidssloten en grendels
Begin met stevige sloten te installeren op alle ramen en deuren. Je kiest bij voorkeur voor veiligheidssloten die speciaal ontworpen zijn om inbraken te weerstaan. Vergeet ook de schuifdeuren niet, ze vormen vaak een ongewilde toegangsdeur voor inbrekers. Breng hier een extra vergrendeling op aan, zodat inbrekers het veel moeilijker hebben om ze te openen.
Plaats extra verlichting
Extra verlichting installeren, werkt altijd goed. Verlichting met bewegingssensoren rondom je woning zorgt ervoor dat verdachte bewegingen veel sneller worden opgemerkt. Dit ontmoedigt inbrekers, die vaak de voorkeur geven aan donkere en niet of slecht verlichte plaatsen. Zorg ervoor dat elke ingang – ramen, deuren en garages – goed verlicht is. Dit maakt je huis veel minder aantrekkelijk voor inbrekers.
Installeer beveiligingssystemen
Een van de meest effectieve manieren om je huis te beschermen tegen inbrekers is door beveiligingssystemen te installeren. Een alarmsysteem schrikt niet alleen indringers af, maar geeft ook meteen een waarschuwing als er onrechtmatige toegang wordt gedetecteerd. Veel moderne systemen bieden ook de mogelijkheid om je camera’s en alarmen op afstand te bedienen via je smartphone. Zo heb je altijd de controle, waar je ook bent.
Gebruik een deurbelcamera
Een deurbelcamera is een slimme aanvulling op andere beveiligingssystemen. Je ziet meteen wie er aan de deur staat zonder ze te openen. Hierdoor identificeer je verdachte personen of ongewenste bezoekers heel snel. Veel deurbelcamera’s zijn uitgerust met bewegingssensoren en bieden de optie om meldingen naar je smartphone te sturen, zodat je altijd op de hoogte bent van activiteit bij je deur.
Doe alsof je thuis bent
Laat je huis er zoveel mogelijk bewoond uitzien, zelfs als je er tijdelijk niet bent. Laat bijvoorbeeld een lampje branden, een koffiekopje op het aanrecht staan of een krant op de tafel liggen. Als je voor langere tijd weg bent, vraag dan aan een vriend of buur om dagelijks de gordijnen of de rolluiken te openen en te sluiten en de brievenbuis leeg te maken. Zo creëer je de illusie van aanwezigheid.
Deel niet waar je bent
Misschien dacht je er nog niet eerder aan, maar ga voorzichtig om met je online aanwezigheid. Het delen van je locatie op sociale media geeft inbrekers interessante informatie. Kondig daarom geen lange afwezigheden aan en post geen foto’s die laten zien dat je enkele dagen of weken niet thuis bent. Wil je toch graag je avonturen delen? Wacht dan tot je weer thuis bent om je berichten te plaatsen. Zo verklein je de kans dat inbrekers gebruik maken van deze informatie.
Toon geen waardevolle spullen
Houd dure voorwerpen zoals laptops, kleding en sieraden uit het zicht van ramen en deuren. Inbrekers worden vaak aangetrokken door wat ze kunnen zien. Zorg er dus voor dat ze niet in de verleiding komen. Daarnaast is het cruciaal om geen sleutels onder de deurmat of op andere voor de hand liggende plekken te laten liggen. Inbrekers kennen die plaatsen ook! In plaats daarvan geef je best een extra sleutel aan een vertrouwde buur. Zo heb je altijd toegang tot je huis, zelfs als je je eigen sleutel vergeten bent.
Neem een diefstalwaarborg in je woningverzekering
Bezorg jezelf extra gemoedsrust en neem een diefstaldekking op in je woningverzekering. Ben je toch het slachtoffer van een inbraak? Dan vergoedt de verzekeraar niet enkel de gestolen spullen, maar ook eventuele schade aan deuren of ramen. Neem contact met ons op voor een offerte.