Nieuwe aansprakelijkheidsregels voor bedrijven: alles wat je moet weten

Op 1 januari 2025 wordt Boek 6 van het Burgerlijk Wetboek van toepassing. Deze wijziging zal een opvallende impact hebben op de aansprakelijkheid van bedrijven. Waarom? Omdat de buitencontractuele aansprakelijkheid van hulppersonen van bedrijven – zoals bestuurders, bedrijfsleiders, onderaannemers en werknemers – zal verhogen. Ontdek hier de belangrijkste nieuwigheden en kom te weten waarop jij als ondernemer zeker moet letten.

Bestuurdersaansprakelijkheid

Quasi-immuniteit van hulppersonen afgeschaft

Hulppersonen genieten tot en met 31 december 2024 quasi-immuniteit. Dit betekent dat klanten geen directe vorderingen kunnen indienen tegen hulppersonen, zelfs niet als zij een fout maakten. Klanten kunnen enkel een contractuele claim indienen tegen het bedrijf zelf.

Dit zorgt soms voor onaangename situaties waarin een onderaannemer een fout maakte, maar de klant zich tegen hem niet kon verweren. De klant kon zich wel richten tegen de hoofdaannemer, maar als die intussen failliet gegaan was, bleef de klant in de kou staan. Daarop besliste de wetgever om in te grijpen.

Met de nieuwe wetgeving kunnen benadeelden contractuele (en buitencontractuele) vorderingen indienen tegenover het bedrijf (hoofdaannemer), alsook buitencontractuele vorderingen tegen hulppersonen. Kortom, het risico dat je als ondernemer met een claim geconfronteerd wordt, stijgt sterk vanaf 1 januari 2025.

Bewijslast

Als de benadeelde partij kiest voor een buitencontractuele vordering, dan moet ze wel kunnen aantonen dat er schade is, een fout gemaakt werd en er een oorzakelijk verband is tussen de fout en de schade.

Wat kan/moet je doen?

De wetgever zegt dat bedrijven hun buitencontractuele aansprakelijkheid kunnen beperken via contractuele overeenkomsten. Je doet er dus goed aan om in nieuwe en bestaande contracten bepalingen op te nemen waarin je de buitencontractuele aansprakelijkheid van je bedrijf en van hulppersonen inperkt. Je laat je hiervoor best bijstaan door een gespecialiseerde advocaat.

Verzekering Bestuurdersaansprakelijkheid essentieel voor ondernemers

Daarnaast is het afsluiten van een verzekering voor Bestuurdersaansprakelijkheid meer dan ooit cruciaal, aangezien zo’n verzekering je privévermogen beschermt tegen mogelijke schadeclaims. Lees hier meer over waarom een verzekering Bestuurdersaansprakelijkheid belangrijk is voor ondernemers. Of vraag meteen een persoonlijke offerte aan voor een verzekering Bestuurdersaansprakelijkheid.