Spaar voor later … en betaal minder belastingen

Wil je graag quality time als je later met pensioen bent? Dan neem je best nu al je voorzorgen. Je wettelijk pensioen zal immers niet volstaan om je levensstandaard na je pensionering te behouden. Zelf sparen voor een aanvullend pensioen is dan ook een must. Bijkomend voordeel: sparen voor je oude dag levert je een mooi belastingvoordeel op!

fiscaal voordelig sparen voor je pensioen

Je kan op verschillende manieren fiscaal voordelig sparen voor later:

We vertellen je wat de voordelen zijn van elk van deze opties.

Pensioensparen

Je hebt keuze tussen twee stelsels:

  • Je stort maximaal 990 euro. Hierop geniet je 30% belastingvoordeel. Je verdient dus maximaal 297 euro (= 30% van 970) van je gestorte premie terug via je belastingaangifte het jaar daarop.
  • Je stort meer dan 990 euro, maar maximaal 1.270 euro. Je belastingvoordeel bedraagt in dit geval 25%, met dus een maximum van 317,5 euro (= 25% van 1.270).

Belangrijk om weten: je kiest zelf hoe je geld geïnvesteerd wordt: tegen een vaste intrestvoet (tak 21) of in beleggingsfondsen (tak 23).

Langetermijnsparen

Hoeveel je hierin kan storten, hangt af van je beroepsinkomen, maar het absolute maximum voor 2023 bedraagt 2.350 euro. Je krijgt hierop 30% belastingvoordeel, wat dus maximaal neerkomt op 705 euro. Je kan zelfs na je pensioen blijven storten in je verzekering Langetermijnsparen. En ook bij het langetermijnsparen kan je kiezen tussen tak 21 en 23.

VAPZ

Door als ondernemer bijdragen te storten in een VAPZ, win je driemaal:

  • Je spaart voor een aanvullend pensioen.
  • Je betaalt minder belastingen.
  • Je betaalt ook minder sociale bijdragen.

Je mag maximaal 8,17% van je netto belastbaar inkomen storten in je VAPZ, met een absoluut maximum van 3.859,40 euro.

IPT

Ben je zelfstandige met een vennootschap, dan kan die vennootschap voor jou een individuele pensioentoezegging (IPT) afsluiten. Waarom is dit interessant?

  • Je vennootschap betaalt de premies, jij bent de begunstigde.
  • Zelfs als je vennootschap failliet zou gaan, is de reserve in je IPT beschermd.
  • De vennootschap mag de premies aftrekken als beroepskost (mits de 80%-regel nageleefd is en je een maandelijks recurrent inkomen krijgt). Hoeveel je mag storten, hangt dus af van die 80%-regel. Die zegt dat de som van je wettelijk en aanvullend pensioen niet hoger mag liggen dan 80% van je laatste normale bezoldiging.
  • Je kan de winst in je vennootschap drukken door een storting in je IPT en zo de verschuldigde vennootschapsbelasting verlagen.
  • Je kan nog niet benutte fiscale ruimte uit het verleden verzilveren via een backservice.

Optimalisatie is key!

Belangrijk is dat je fiscaal optimaal spaart voor je aanvullend pensioen. Met andere woorden, dat je voor jou het onderste uit de kan haalt, rekening houdend met je inkomen. Wij bekijken samen met jou wat de beste oplossing is.

Opgelet, je eerste storting moet nog in 2023 gebeuren, anders ben je het fiscale voordeel voor 2023 kwijt.

Wil je een concreet voorstel?

Bel ons dan op 02/363.01.75 of stuur een mailtje naar life@akses.be. Wij contacteren je dan binnenkort om alles voor jou te regelen.