Vzw De Wombat bouwt meubels voor zorgbehoevende kinderen

Vzw De Wombat zet zich in om de leefwereld van zieke of beperkte kinderen tussen 0 en 18 jaar die aan huis gebonden zijn, te verbeteren. Dat doen ze door slaapkamers, zorgmeubilair of speeltoestellen te bouwen bij het kind thuis. Sinds kort hebben ze hun activiteiten verruimd en bouwen ze ook openbare speeltuinen met een focus op inclusie. Wij spraken oprichter Tom Van Steenwinkel over zijn prachtig initiatief.

De Wombat

Opgericht in 2017

Samen met zijn vriendin richtte schrijnwerker Tom in 2017 vzw De Wombat op. Met hun initiatief wilden ze dankbaarheid tonen en hun vrije tijd nuttig besteden om kinderen te helpen. “We hebben zelf twee dochters en mogen onze handen kussen dat ze allebei gezond zijn. Toen ik nog als zelfstandige decorbouwer voor Vlaamse films werkte, heb ik veel schrijnende situaties gezien. Voor velen is een goede gezondheid iets vanzelfsprekends, maar dat is het echt niet. Samen zochten we dus iets om ons steentje bij te dragen. Zo zijn we op het idee van vzw De Wombat gekomen.”

Faciliteiten bij kinderen thuis bouwen

Met zijn vzw wil Tom gezinnen extra faciliteiten bieden. Want een kind dat aan huis gebonden is, heeft andere eisen dan kinderen die naar school en naar hun hobby’s kunnen. “Onze doelgroep is heel uiteenlopend. Dat kan gaan van kinderen met autisme of zware ADHD tot kinderen die thuis palliatieve zorgen krijgen. We hanteren eigenlijk geen specifieke selectiecriteria als we aanvragen behandelen. We beoordelen ze voornamelijk op vlak van haalbaarheid. We bouwen immers alles grotendeels zelf. Af en toe kunnen we rekenen op vrijwilligers uit onze entourage of die van het gezin zelf. We realiseren onze projecten hoofdzakelijk via crowdfunding, want de meeste donaties komen uit de directe omgeving van het kind. Als vzw hebben we daarnaast ook enkele vaste sponsors. Zo is Powerplus onze hoofdsponsor voor machines en werkmateriaal en helpt Akses & Smismans ons met onze verzekeringen. Alle hulp is meer dan welkom, want van de overheid krijgen we geen subsidies. Onze werking moet het dus louter doen met giften en sponsors.”

Zo’n twaalf projecten per jaar

“Jaarlijks realiseren we zo’n tien à twaalf projecten. Gezinnen met kinderen die ernstig ziek zijn of een beperking hebben, komen vooral via mond-aan-mondreclame tot bij ons. Veel zorggezinnen ontmoeten elkaar immers in zorgcentra of dagbesteding. Als we een project voor één van hen gerealiseerd hebben, krijgen we snel heel wat nieuwe aanvragen binnen.”

Inclusieve speeltoestellen

“Sinds februari 2023 bouwen we ook openbare speeltoestellen met een focus op inclusiviteit. Voor veel kinderen is de afstand tot een inclusieve speeltuin op dit moment erg ver. Door nieuwe openbare speeltuinen te bouwen, willen we een breder publiek bereiken. We schrijven zelf scholen en gemeentes aan om een voorstel te doen. Op dit moment hebben we één speeltuin in Mortsel afgewerkt. Voor komend jaar staan er al een heel aantal grotere speeltuinen op de planning.”

Wil je meer weten over de vzw of wil je zelf je steentje bijdragen? Bezoek dan zeker hun website.