Wie is marathonatlete Astrid Verhoeven?

Astrid Verhoeven is een beloftevolle marathonloopster met een ongekende passie voor de sport. Afzien en haar grenzen verleggen zit in haar DNA. Haar doel? Haar persoonlijk record verbeteren en de limiet voor dé Olympische Spelen lopen. Akses & Smismans steunt haar in haar weg naar Parijs 2024. Niets is mogelijk zonder goede partners, ook topsport niet.

Astrid Verhoeven

Passie voor veldloop en lange afstand

Toen ze zes jaar oud was, deed Astrid voor het eerst mee aan een scholenveldloop. Dat viel meteen in de smaak. “Ik vond het super tof. Lopen gaf me zo’n vrij gevoel. Ik heb me dan ook meteen aangesloten bij AC Lebbeke, een atletiekclub in de buurt waar ik uiteindelijk zestien jaar lid ben geweest. Momenteel is Raymond Van Paemel mijn vaste coach”, vertelt Astrid Verhoeven. “In het begin lag mijn focus op cross en lange afstand. Tijdens trainingen merkte ik echter al snel dat de kilometers me goed afgingen en dus ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Op mijn 24 heb ik dan de switch naar de marathon gemaakt. In 2019 liep ik mijn eerste marathon in Antwerpen, die ik meteen won. De trend was dus gezet.”

Persoonlijk record 2u29’

Door de coronapandemie in 2020 werden er anderhalf jaar geen marathons georganiseerd. “Die van Amsterdam 2021 werd zo mijn tweede marathon en is ook mijn favoriet. Het was zo’n mooie beleving om na een lange tijd weer met zoveel mensen samen te lopen. Dat zal me altijd bijblijven. In 2022 heb ik de marathon van Rotterdam en het EK in München gelopen. Dit jaar nam ik dan opnieuw deel aan de marathon van Rotterdam en liep ik ook voor het eerst die van Eindhoven, waar ik mijn persoonlijk record heb neergezet: 2u29’. Om mij te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Parijs volgend jaar, moet ik 2u26’50” lopen. Dat is natuurlijk best spannend omdat ik daarvoor mijn persoonlijk record met een dikke twee minuten moet verbeteren, maar ik probeer er rustig onder te blijven. Ik geloof in het proces en de manier waarop we aan het werken zijn. Als je ergens veel energie en tijd insteekt, dan wordt dat beloond. Ik focus dus op wat goed gaat en waar ik nog aan moet werken”, aldus Verhoeven.

Grenzen verleggen

Topsport is afzien en grenzen verleggen. “Lopen is voor mij echt een verslaving. Er bestaat geen beter gevoel dan je loopschoenen aantrekken en kilometers in de natuur lopen. Ik woon vlak bij het Buggenhoutbos, andere trainingen doe ik in het park van Aalst. Die afwisseling zorgt ervoor dat de kilometers vlot voorbij gaan. Ik train dagelijks en drie dagen per week ga ik zelfs twee keer per dag lopen. ’s Ochtends staat er dan meestal zo’n 16 km op de planning en in de namiddag nog eens 8 km. Wekelijks kom ik zo al snel aan 100 km. Wanneer ik echt in een rechte lijn naar een marathon zit, bouw ik op tot 160 km per week. Het is dan echt belangrijk om meer kilometers te verteren en zo weer gewoon te worden aan die lange afstand. De moeilijkste kilometer tijdens een marathon? Het maakt niet uit hoe goed je conditie is, vanaf kilometer 35 is het echt afzien. Je moet dan echt je hoofd fris houden, want het is niet te onderschatten hoeveel impact je mindset op je prestatie heeft”, zegt Verhoeven.

Sponsorships essentieel voor ambitieuze atlete

“Zo’n anderhalf jaar geleden ben ik op zoek gegaan naar mensen die in de sport, het traject en in mij geloven. Het was de beste keuze die ik kon maken. Het loont echt enorm. Zonder mijn sponsors zou dit allemaal niet mogelijk zijn”, vertelt Verhoeven. “Ik heb geen profcontract en krijg dus ook geen vast inkomen. Mijn voornaamste bron van inkomen is het coachingbedrijf Project Mensch dat ik samen met mijn partner Lara oprichtte. Met een fulltime job is het natuurlijk erg moeilijk om voldoende tijd te investeren in mezelf en mijn sport. Sponsoring laat me toe om tijd te kopen, die ik kan gebruiken om te trainen en op stage te gaan, zonder dat ik daarbij inkomen verlies. Haal ik de selectie voor de Olympische Spelen, dan is er een kans dat ik een profcontract van Vlaanderen krijg. Dat zou een grote stap in mijn carrière zijn, die veel nieuwe deuren zal openen.”

Tot op de Spelen Kipchoge!

Haar grote voorbeeld is Eliud Kipchoge, de eerste mens die ooit minder dan twee uur deed over een marathon. “1u59’40” over 42,195 km, dat is echt een goddelijke prestatie. Tegelijkertijd leeft hij heel sober en down to earth. Dat is iets waar ik echt naar op kijk. Ik hoop hem in Parijs 2024 te ontmoeten. En deelnemen aan de Olympische Spelen én mijn grote held ontmoeten, beter wordt het niet hè”, besluit Verhoeven.